Alles over Almere Buiten

Henk Groot, aftredend voorzitter De Banaan

03-10-2017
De Banaan is de bewonerscommissie van de flat op de Twickellaan.  Er is een bestuur dat kleinschalig goed werk verricht voor de 55 woningen. De bewoners gaan regelmatig samen uit eten of naar de bioscoop.
Henk Groot was daar een lange tijd voorzitter.

Op 21 september jongstleden vierde de vereniging hun 25 jarig bestaan in Het Steegje.
Hieronder de speech die Henk Groot voor de gelegenheid heeft geschreven:

Goedemiddag allemaal, bewoners en gasten, op deze viering t.g.v. het 25-jarig bestaan van onze flat Twickellaan “De Banaan”. 

Het zou een feestelijke viering moeten zijn, maar er zit wel een hele dikke zwarte rand omheen. 
Kees van Leijenhorst, één van onze markantste bewoners, is verleden week overleden en we hebben vanmorgen afscheid van hem genomen. We hebben getwijfeld of we deze middag door zouden moeten laten gaan, maar Kees was een gezelligheidsmens en zou dit ongetwijfeld ook gewild hebben.
Ik vraag nu om een minuut stilte om Kees te gedenken, maar in ons hart zal hij nooit vergeten worden. 

Met pijn in mijn hart ga ik nu door.
Even ter verduidelijking, waarom we kozen voor deze locatie:

1: We hebben hier al goede ervaringen opgedaan met de wekelijkse dagschotels (ze zijn er helaas niet meer, maar je kan hier o.a. wel gezellig een drankje of heerlijke koffie drinken, feesten en leuk klaverjassen) en we hebben er alle vertrouwen in dat Jolanda, Wim en Andries ons hier een gezellige middag zullen bezorgen. 

En 2: Het bestuur wil er ook wel eens bij zijn zonder te bedienen, bingo te organiseren of zonder andere verplichtingen, te genieten! Al het voorbereidende werk is natuurlijk wel door hen gedaan (en dat was ook genieten).

U hebt deze middag, die tot ongeveer 17 uur zal duren, vrij drinken van bier, wijn, koffie etc. en fris. Ander gedistilleerd is op eigen rekening.Hou het rustig en praat gezellig bij, maar drink niet teveel alcohol.

We beginnen nu met een lunch met koffie, thee, melk etc. en ik kom daarna bij u terug met het vervolg van mijn speech.

Vervolg:                                                                                                              

 

Nu beginnen we met het officiële deel. We gaan de eerste bewoners die hiernaartoe, over de zandhopen, verhuisd zijn en hier al 25 jaar wonen (waar ik ook bij hoor) in het zonnetje zetten. Want zij zijn onze eregasten.

Henny, Corry, Frans en Ruth zullen hen de versierselen uitreiken die bij dit 25-jarig jubileum horen.

Achtereenvolgens zijn dat: Andries (en Mies in Zephyr) van Dijk, Hennie Collé, Diet van der Putten, Ina Schaap, Rie Harmsen, Agnes Blind, Nel Werner, Iet Eringfeld en Ans Blaas. En bewoners van het eerste uur die hier niet bij kunnen zijn: Ook gefeliciteerd! 

We hopen dat zij, en natuurlijk alle huidige bewoners met hen, nog lang, tevreden en zo gezond mogelijk op de Twickellaan mogen wonen!

En natuurlijk vieren we, een beetje vervroegd, het zou eigenlijk 23 september moeten zijn, burendag.

Nu zijn een aantal bedankjes op zijn plaats:

 

Op de eerste plaats natuurlijk, postuum, Kees van Leijenhorst die tot voor kort jarenlang in en om de flat maaide, schoffelde, lampjes verving, een fietsband plakte, veegde en nog veel meer. Kanjer, we missen je!! 

Dan danken we het huidige bestuur: Frans Koelink, Henny Frissen, Corry van den Berg en nieuwkomer Ruth Mouwes die de pen van Mirjam Nuyens heeft overgenomen. Zonder hen zaten we hier nu niet. 

En dan oud-bestuursleden die hier aanwezig zijn: John Weug, Mirjam Nuyens en oud-voorzitter en mede-oprichter Arnold Willigenburg. En twee oud-bestuursleden die helaas niet meer onder ons zijn: Jan Blaas en Ben Eringfeld. 

Met bestuur en oud-bestuursleden hebben we het wel en wee van u allen in de gaten gehouden en goede resultaten geboekt met het signaleren van fouten en gebreken in en om de flat en het organiseren van gezelligheid.

Ik noem alleen de grote successen:

* Het ophogen van de galerijen en hekwerken, waardoor we er met droge voeten overheen kunnen lopen

* Het dichtmaken met glas van het “tochtgat” op de eerste verdieping

* De verfraaiing van de gemeenschappelijke tuin

*De barbecues en gezellige middagen in de tuin en in Het Forum en Bommelstein

* Een heleboel dagjes uit

* Het 5, 10, 15 en 20-jarig bestaan van de flat en de bewonerscommissie

* en zo kunnen we nog even doorgaan.

Dat heeft veel vergaderingen en gesprekken gekost, maar dan heb je ook wat waar we met plezier op terug kunnen kijken! 

Natuurlijk was dit niet mogelijk geweest zonder (ook financiële) medewerking van de gemeente hier in Buiten, Ymere en de Huurders Vereniging Almere. We stellen het op prijs dat hun vertegenwoordigers hier ook aanwezig zijn. Bedankt!! 

Ook Gerda en Henny van de crea-club verdienen een pluim.

Je hoeft niet altijd overal aan mee te doen, maar er gebeurde tenminste iets voor en met bewoners en zonder hen hadden we in een saaie flat gewoond.

Ook welverdiende dank aan de vrijwilligers die geveegd, papier geprikt, lampen verwisseld en in de vlindertuin gewerkt hebben. 

En dan kom ik bij het laatste deel van mijn toespraak en het ligt helemaal aan jullie, hoe dat ingevuld gaat worden.

Laat het in ieder geval de stemming van deze middag niet bederven, want het is nog niet zover: 

Volgend jaar 15 april bestaat de bewonerscommissie 15 jaar en ben ik 15 jaar (8 als secretaris en 7 als voorzitter) bestuurslid. Ook verzorgde ik 15 jaar vier keer per jaar “De Nieuwsbrief”. Ik vind het tegen die tijd genoeg geweest en ik wil het stokje dan doorgeven aan anderen die met een frisse kijk andere dingen gaan doen (of dezelfde dingen op een andere manier).
Ik zeg dus hier en nu al dat in april het 15-jarig bestaan van de bewonerscommissie tevens mijn afscheid zal zijn. En dat ik dan stop als voorzitter en met het verzorgen van de Nieuwsbrief. 

Het zou leuk zijn als een nieuwe voorzitter dan al de viering van het 15-jarig bestaan op zich zou willen nemen, maar ik wil ook nog naast hem of haar deze mijlpaal helpen organiseren.

Ook ben ik bereid om als “gewoon” bestuurslid plaats te nemen in het bestuur, maar dat hoeft niet en ligt aan een nieuwe voorzitter. Dus een oproep: ga wel op zoek naar een nieuwe voorzitter. 

Dus: DOORGAAN OF STOPPEN, HET LIGT AAN JULLIE!! 

IK STOP NU in ieder geval met praten en wens jullie verder een leuke, gezellige middag met de fotopresentatie uit mijn archief, de karaoke en Willeke Schoonewille die voor u zal optreden.

En nogmaals: rustig aan met de alcoholische versnaperingen. 

Ik wens u een gezellige middag!!